Bohnanza

Tilbage til spiloversigten.Spiloversigt  
         
  Navn   Bohnanza  
  Udgivelsesår   1997  
  Designer   Uwe Rosenberg  
  Udgiver   Rio Grande Games/Amigo Spiele  
  Antal spillere   3-5  
  Spilletid   45 min  
  Aldersgruppe   12+  
         
Se forsiden af spilæsken.
Bønnekort
Oversigt over et typisk spil.
 
  Indhold  
  104 spillekort (bønnekort), 6 "3. bønnemark"-kort og et sæt spilleregler

Ekstra
De danske regler
De engelske regler

 
     
 
 
 

Spillerne handler med bønner, som de dyrker på deres marker og derefter muligvis sælger med fortjeneste. Jo flere bønner af samme slags en spiller har på sin mark, desto højere profit gi'r salget af bønnehøsten. Men desværre bliver spillerne ofte tvunget til at sælge bønnehøsten alt for tidligt og til lavpriser. Og nogle gange giver høsten slet ingen gevinst. Målet med spillet er at tjene flest penge på sin bønnehandel.


Den underligste ting man skal vænne sig til i dette spil er, når man trækker kort op fra bunken og bruger sine kort. Det er nemlig ikke tilladt at ændre på rækkefølgen af de kort, man har på hånden. Derfor er de kort, man sidst har fået fat i, også de sidste kort i rækkefølgen på ens hånd. Derfor er en del af taktikken at komme af med kort, 'der sidder i vejen', så man kan få størst udbytte ud af sine marker og dermed tjene flest penge.

En spillerunde består af fire faser, hvor den første går ud på at lægge et eller to kort fra sin hånd ned på sine marker. Disse kort skal være de forreste, og hvis ikke man har de samme bønner på sin mark, bliver man tvunget til at høste. Men man kan jo så vælge kun at lægge det første kort, hvis INGEN af de to passer på marken, og derved kun tvangshøste den ene mark.
Dernæst vendes de to øverste kort i bunken, og der må handles om disse kort. Spillerne må handle med kort, de har på hånden, men kun den spiller, hvis tur det er må handle med de andre. Men ingen af de handlede kort må tages op på hånden. De skal ud på marker i næste runde.
Tredje runde drejer sig om, at spillerne høster deres marker. Har de lige handlet kort, skal disse placeres på marker i denne tur. De grundlæggende regler gælder stadig, så har du en bønne, som du ikke har en mark til, må du tvangshøste en eller flere af dine marker. Du bestemmer selv om du vil høste de marker, der ikke tvangshøstes, men når du høster, får du udbytte af din(e) mark(er). Alt efter hvor sjælden din bønne er, jo flere penge får du for at høste en mark med den type.
I den sidste fase af spillerunden trækker du tre nye kort fra bunken, der placeres bagerst i den rækkefølge af kort, du har på hånden.

Sådan fortsætter spillet, indtil bunken med bønner ENTEN slipper op ELLER man har været den igennem tre gange. Det er undervejs muligt at købe en tredje bønnemark, så man har mere plads til sine bønner.

Alt i alt er dette et hurtigt kortspil, der ikke kræver det helt store for at komme i gang med. Dog bliver det hurtigt trivielt som f.eks. UNO, 500 eller den slags spil.